Bodrum Fotoğrafları
Bodrum
Bodrum Videoları

“ Yokuş Başına Geldiğinde Bodrum'u Göreceksin
Sanma ki Sen Geldiğin Gibi Gideceksin
Senden Öncekiler de Böyleydiler
Akıllarını Hep Bodrum'da Bırakıp Gittiler

Cevat Şakir KABAAĞAÇLI (Halikarnas Balıkçısı) ”

Bodrum, Muğla ili'nin ilçelerinden biridir. İlçe günümüzde önemli bir turizm merkezi olması ile ünlüdür ki bunda Bodrum'un kendine has bazı özellikleri olması etkilidir. Bodrum, Türkiye ve dünyada da turizm açısından bilinen bir ilçedir.

Turizm 1980’li yıllardan itibaren Bodrumun öncelikli tek geçim kaynağı olmuştur. Kış döneminde (114.498 ) olan yarımada nüfusu, turizm sezonu başlangıcı olan Mayıs’tan itibaren (800.000)’e çıkmakta, bölgede ekonomik, sosyal ve kültürel hareketlenme büyük oranda artmaktadır.

İç ve dış turizme hitabeden Bodrum; dinlenme, eğlenme ve kültür turizmi için insanların ilgisini çekmektedir.

Bodrum’da 39.087 yatak kapasiteli (210) turizm belgeli tesis olmak üzere  (645) konaklama tesisi ve 85.085 yatak vardır.

Günübirlik gezilerde ve haftalık turlarda kullanılan Bodrum Limanı’na kayıtlı (1.205) nitelikli yat ve (15.000) yatak yat turizmine hizmet vermektedir.

Turizm hareketlerinde;

1-Denizi(koy ve plajları), güneşi, yatları(günübirlik ve charter mavi yolculuk), su sporları ile deniz turizmi,

2-Cafe-bar ve diskolarıyla eğlence turizmi,

3-Kalesi, müzesi ve antik kent yerleşimleri ile kültür turizmi,

Sıralanışına göre öncelikli yer alır.

Dünyanın sayılı, Türkiye’nin tek sualtı arkeoloji müzesi Bodrum’da bulunmaktadır. 15.053 adet (ayrıca 3.667 adet envantere kayıtlı kitap) müzelik eser bulunmaktadır.

Turizmden önce Bodrum halkı genellikle balıkçılık, süngercilik ve narenciye yetiştiriciliği yaparak geçimini sağlamaktaydı.

Bodrum’da sosyal yaşam, özellikle turizm patlaması olarak adlandırılan 1980'li yıllardan itibaren tamamen değişmiştir. İlçenin her yerinde turizm gelirinin yarattığı nispeten yüksek bir sosyal yaşantı izlenir. Turizmin hareketlenmesi ile birlikte halkın geçim kaynağı birinci derecede “deniz turizmi, eğlence turizmi ve yatçılık “ olmuştur.

Yaz aylarında her türlü sosyal ve kültürel etkinliğin yaşandığı Bodrum, kış aylarında oldukça sakindir. Kış aylarında ilçede yaşayan nüfus büyük ölçüde yerli nüfustur. İş yerlerinin büyük kısmı yaz aylarında faaliyet gösteren turizme yönelik eğlence yerleri ve konaklama tesisleridir. İşletmelerin çoğu ilçe dışından gelen insanlar tarafından işletilmektedir. Kışın bu işletmelerin önemli bir kısmı kapalı bulunmaktadır. Dolayısıyla durgun bir dönem yaşamaktadır.

Bodrum’da  “  Bodrum Tipi”  mimari yapı tarzı büyük ölçüde korunmuştur. Evler genellikle iki katlı,azami 120 m2.,kapalı bahçeli, dış cephe beyaz boyalıdır. Dar sokaklara sahiptir.

 

Paylaş