Bodrum, Muğla ili'nin batı köşesinde yer alır. İlçe topraklarının büyük çoğunluğu kendi adını taşıyan bir yarımada içerisinde bulunmaktadır ki Bodrum kuzey, batı ve güneyden Ege Denizi ile çevrelenmiştir. Doğusundaki Milas hariç herhangi bir idari sınırı yoktur.

680 km² alana sahip olan Bodrum Kuzeyde Güllük, Güneyde Gökova körfezlerinin çevrelediği yarımadada yer almaktadır. Bodrum’un sadece Milas İlçesi ile kara sınırı vardır. İl merkezine uzaklığı 115 km.dir. Yeryüzü şekilleri bakımından engebeli ve iç kesimleri ovalık, kıyıları çok girintili ve çıkıntılı, toprak yapısı itibariyle çok fazla kalker içerikli alanlardan oluşur. İlçenin kıyı uzunluğu 86 deniz milidir. En  yüksek yeri  Mazı köyü sınırları  içerisinde bulunan Yaran  Dağı (873 m) dır.                

İklim itibariyle Ege ve Akdeniz iklimlerinin sentezinden oluşan bir özelliğe sahiptir. Yarımada olarak mikro klima alan özelliği gösterir. Yaz aylarında hiç nem bulunmaz. Kış aylarında ise nem oranı oldukça düşüktür. Yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları oldukça ılık ve yağışlıdır. 1970 yılından bu yana kar yağışı 2004 yılı Şubat ayında meydana gelmiş ve kar kalınlığı ortalama 5 cm.yi bulmuştur.

04 Ağustos 1998 tarihinde 45.0 C ile en yüksek sıcaklık, 09 Şubat 1996 tarihinde -4.5 C ile en düşük sıcaklık yaşanmıştır. 1980-2000 yılları ortalama sıcaklığı 18.9 C olarak gerçekleşmiştir. 28 Ocak 1944 tarihinde gün içinde 131,1 mm. ile en fazla yağış/ gün yaşanmıştır. 1954 yılında ise yıl içinde toplam 96 gün yağış almıştır.

Yarımada bitki örtüsü olarak çok belirgin bir şekilde ikiye ayrılmıştır. Bodrum-Milas karayolunun batısında yer alan kısımda bitki örtüsü yer yer çalılık ve fundalıklar ile yörede " çeti ” tabir edilen dikenli otlarla kaplıdır. Karayolunun doğusunda yer alan kısım iğne yapraklı kızılçam, yabani çilek,  mersin ve sandal ağaçlarıyla kaplıdır. Bodrumun % 61,3’ü orman sayılan alanlardandır. Bodumda düzenli akarsu yoktur. Mumcular Beldesinde bulunan Sulama Göleti ise sulama ve içmesuyu amaçlı kullanılmaktadır.

Paylaş