Bodrum'un antik çağdaki adı Halikarnassos'dur. Türkçe Halikarnas olarak okunmuştur. Aziz Petrus Kalesi (Castle of St. Peter) adı verilen kale ile birlikte şehrin Aziz Petrus'a adanmasıyla şehre Petrium adı verilmiştir. Bu isim zaman içerisinde önce petrum sonra potrum ve en sonunda Bodrum olarak okunur olmuştur.

Dünyanın 7 harikasından Mavsolos'un Mozolesi Halikarnassos şehrinde inşa edilmiştir. Depremler ve istilaların etkisiyle zamanla yıkılan mozolenin mermerden taşları Bodrum Kalesinin yapımında kullanılmıştır. Kaleyi 15. yüzyılda Hristiyan Şövalyeler inşa etmiştir. İnşaat 100 yıllık bir sürede tamamlanmıştır. Papa kalenin bitmesi için kalenin yapımında çalışanlara endülijans kağıtları dağıtmıştır. Bodrum şehri Anadolu toprakları üzerinde en son ele geçirilen hristiyan toprağıdır. Şehir II.Mehmet zamanında kuşatıldıysa da ancak I. Süleyman'ın Rodos Seferisırasında ele geçirilebilmiştir. Bodrum Kalesi bugün Dünyanın en büyük 2. Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak hizmet vermektedir.

Antik kent, tarihçi Heredot'a göre M.Ö.2000'li yıllardan önce kökeni Karlardan olan Lelegler tarafından kurulmuştur.

M.Ö.1200 yıllarında Trakya’dan Anadolu' ya girip Mezopotamya ve Mısır’a kadar geniş bir alanda hakimiyet kuran Dorlar  Lelegler’i yenerek  tüm  yarımadada etkin olmuşlardır.

M.Ö. 546  yıllarından sonra İran' da  hüküm süren  Persler Doğu Anadolu' dan  başlayarak  Batı Anadolu' ya kadar ulaşmış  Persler çok geniş alana yayılan etkinliklerini , bölge valilikleri olarak tanımlayabileceğimiz " Satraplıklar" kurarak  sürdürmüşlerdir. Halikarnassos'(Bodrum) un da dâhil olduğu bölge o tarihte " Karia Satraplığı" olarak bilinmektedir. Karia Satraplarının en ünlüsü Mavsolos Halikarnassos’u başkent yapmıştır. M.Ö.334 yılında kent Büyük İskender tarafından alınmıştır. Bir dönem hrıstiyanlığın piskoposluk merkezi olarak anılan kent 11.yüzyıl sonlarında Türk hâkimiyetine geçti.  13.Yüzyıl ortalarında Menteşe Beyliğine bağlandı. 1415 yılında Rodos Şövalyeleri Osmanlı hükümdarı Çelebi Mehmet’in izniyle Halikarnassos’a yerleştiler. Bodrum kalesini inşaa ederek egemenlik kurdular. Kanuni Sultan Süleyman 1552'de Rodos seferi ile kaleyi ve şehri tekrar ele geçirdi. 1770' de Rus donanmasının hücumuna uğrayan Halikarnassos Yunan isyanında (1824) Osmanlı üssü oldu. Sultan II. Abdülhamit döneminde kale siyasi mahkûmların hapishanesi olarak kullanıldı. Bodrum adı, kalenin kurucuları olan St.Petrium Şövalyeleri’nden gelmektedir.O dönemde burada yaşayan Türkler tarafından “Burdum” olarak telaffuz edilmektedir. Cumhuriyetle birlikte şehrin adı " Bodrum" olarak anılmaya başlandı. Bodrum’un tarihini anlatan kaynaklara göre ilçe 1872 yılında kurulmuştur.

 

Paylaş